Stappenplan Auto Wassen – Thuis

Ben je van plan zelf je auto thuis te wassen? Dan heb je hier een handig stappenplan! Dit ‘Stappenplan Auto Wassen – Thuis’ is te gebruiken als je de auto thuis gaat wassen.

Allereerst heb je de juiste spullen nodig, check mijn pagina met alles wat je nodig hebt om je auto te wassen!

Stappenplan auto wassen

  1. Spullen klaarzetten
  2. Zand verwijderen
  3. Voorreiniger aanbrengen
  4. Velgenreiniger inspuiten
  5. Velgen afspuiten
  6. Voorreiniger afspuiten
  7. Met spons auto wassen
  8. Auto drogen

Deze stappen beveel ik je aan om te doen als je je auo gaat wassen. Hieronder zal ik per stap kort uitleggen wat je het beste kunt doen.

Spullen klaarzetten

Je begint natuurlijk met alle spulletjes klaarzetten. Je vult je emmers met water en je autoshampoo. Wil je weten welke spullen je nog meer nodig hebt? Check dan deze blog: ‘Waarmee auto wassen?’

Zand verwijderen

De eerste stap is meteen zo enorm belangrijk! Niemand wil krassen op zijn/haar auto dus met deze stap gaan we krassen op je auto voorkomen. (lees hier meer over krassen voorkomen)

vieze auto, auto wassen, krassen voorkomen, Auto-Wassen.net - Alles over auto wassen, reinigen en poetsen

Zand verwijderen doe je het beste met een hogedrukspuit. Leen deze bij vrienden, familie of je buren als je die zelf niet hebt. Met een tuinslang afspuiten kan wel, maar zal een minder goed resultaat opleveren.

Houd goed afstand van de auto als je hem afspuit, minimaal 30 centimeter. Zo voorkom je dat je de lak beschadigd. Ik heb het vak gezien op bumpers van auto’s, dat er hele stukken van de toplaag van de lak zijn afgespoten. Dit komt vaak door een combinatie van steenslag en te dicht op de lak afspuiten.

Spuit ook goed je velgen en je wielkasten af. Hier zit vaak veel zand en remstof verborgen wat je er vaak best makkelijk af kunt spuiten. Hierdoor heeft je velgenreiniger straks ook meer effect.

LET OP! Spuit nooit op hete/warme remschijven! Ik heb heel veel mensen hun remmen hierdoor zien verpesten! Wacht na het rijden tot ze afgekoeld zijn.

Als je geen zand meer op de auto ziet heb je hem goed afgespoten, dan kun je verder gaan met de volgende stappen!

Voorreiniger aanbrengen

Spuit de auto in met je voorreiniger, zo kun je de auto straks makkelijker wassen. Een goede voorreiniger weekt het vuil zoals vliegjes goed los zonder in de lak te bijten.

autoshampoo auto wassen auto poetsen schuim Auto-Wassen.net - Alles over auto wassen, reinigen en poetsen

Spuit je voorreiniger goed op heel de auto, verspeid het goed. Je hoeft niet eindeloos te blijven spuiten, als er overal een beetje op zit is het al goed. Kwaliteit boven kwantiteit!

Velgenreiniger inspuiten

Als je de voorreiniger hebt ingespoten kun je ook meteen je velgen inspuiten met velgenreiniger. Velgenreiniger is een enorm krachtig reinigingsmiddel wat remstof en ander vuil enorm eenvoudig van de velgen verwijdert.

LET OP! Je velgen moeten niet warm zijn! Anders droogt de velgenreiniger te snel op en dit is erg slecht voor je velgen!

Je hoeft als je goede velgenreiniger hebt niet veel in te spuiten, kwaliteit gaat hier weer boven kwantiteit. Wacht bovendien niet te lang na het inspuiten met de volgende stap!

Velgen reinigen, velgen schoonmken, auto wassen, Auto-Wassen.net - Alles over auto wassen, reinigen en poetsen

Je kunt eventueel ook nog met een zachte borstel met lang handvat proberen de binnenranden van de velgen schoon te maken, hier zit vaak ook veel remstof opgehoopt.

Velgen afspuiten

Doe dit direct na het inspuiten van de velgen met velgenreiniger. Je wilt niet dat de velgenreiniger in de velg opdroogt, dit kan slecht zijn voor de velgen.

SUPERTIP: Heb je verchroomde velgen? Spuit elke velg dan meteen af na het inspuiten, chroom wordt snel aangetast door veel velgenreinigers.

Spuit de velgen uitgebreid af, let goed op alle hoekjes van de velgen. Probeer ook zoveel mogelijk ‘de binnenrand’ van de velg af te spuiten.

SUPERTIP: Laat iemand de auto rustig een meter naar voren rijden als je de velgen afspuit, dan weet je zeker dat je geen hoekjes mist, herhaal dit natuurlijk bij elke velg.

Voorreiniger afspuiten

Nadat je de velgen hebt afgespoten spuit je de rest van de auto af. Je zorgt er hierbij voor dat je heel de auto vrij maakt van voorreiniger.

Auto-Wassen.net - Alles over auto wassen!

Tijdens het afspuiten kijk je meteen goed waar het vuil nog zit, in de zomer zal dit vooral op de voorbumper zijn (vliegjes en andere dode insecten). In de winter zijn het meestal de zijkanten en de achterkant.

Met spons auto wassen

Een groot deel van de auto zal nu al schoon zijn. Ook heb je gezien waar het meeste vuil nog zit. Dan kun je nu aan de slag met het echte wassen.

Als je spons en je autoshampoo goed zijn hoef je niet te boenen. Rustig over de auto heen gaan zou dan al voldoende moeten zijn, vooral als er in de winter met name ‘statisch vuil’ op de auto zit. Als er veel dode insecten op de voorbumper zitten zul je soms iets harder moeten wrijven.

SUPERTIP: Beweeg met de vormen van de auto mee, dan krijg je geen ‘swirls’ zoals op de afbeelding hieronder (lees ook de blog over krassen voorkomen)

krassen voorkomen auto, autoshampoo, auto poetsen - Auto-Wassen.net - Alles over auto wassen

Auto drogen

Nadat je de auto helemaal goed hebt gewassen kun je beginnen met het drogen van de auto. Het beste om te doen is de auto afspuiten/afgieten met osmosewater, hierdoor laat je geen kalkplekjes achter.

Als je de auto hebt afgespoten/afgespoeld met osmosewater kun je hem even een paar minuutjes laten staan zodat er al wat water van de auto afloopt. Hierna zou je met een zachte nadroogdoek de auto verder kunnen afdrogen. Let er hierbij goed op dat je niet hard drukt maar dat je heel licht over de druppeltjes heen gaat.

Je kunt als het lekker weer is natuurlijk ook lekker een rondje gaan rijden, dan is de auto zo droog 😉