Waarmee auto wassen?

Een vraag die ik veel heb gehoord in mijn tijd als autowasser is: “waarmee auto wassen?” Dit hangt van verschillende omstandigheden af, zoals waar je de auto wast en wat voor auto je hebt.

Deze post is belangrijk om te lezen als je van plan bent de auto thuis te wassen of als je de auto in een wasbox gaat wassen.

Lijst met spullen om je auto te wassen:

  • Hogedrukspuit
  • Spons
  • Voorreiniger
  • Autoshampoo
  • Velgenreiniger
  • Rubberen handschoenen
  • Emmer
  • Osmosewater / Nadroogdoek

Hogedrukspuit

De eerste stap die je moet zetten is de auto zandvrij maken. Dit is enorm belangrijk om krassen en lakschade te voorkomen. De beste manier om dit te doen is met een hogedrukspuit. Wanneer je in een wasbox je auto wast is deze altijd wel aanwezig.

Zand-auto - auto wassen - Auto-Wassen.net - Alles over auto wassen, reinigen en poetsen.

Niet iedereen heeft een eigen hogedrukspuit thuis dus als je je auto zelf gaat wassen moet je er misschien eentje lenen bij een vriend, collega, je buurman of iemand anders die je kent.  

Auto wassen met spons

Iets wat veel mensen wel weten is dat een goede spons erg belangrijk is. Maar hoe kies je nu de juiste spons uit? Eerst wil ik je wat vertellen over sponzen, deze worden in het geval van een auto wassen namelijk erg overschat.

“Huh, een spons is toch erg belangrijk?”

Ja, een spons is belangrijk, hiermee ben je immers de auto echt aan het wassen. Een spons is echter niet het meest belangrijke. De shampoo is veel belangrijker voor een goed schoon resultaat. De spons is een mooi hulpmiddel om het vuil eraf te halen.

SUPERTIP: Maak je spons regelmatig schoon, spoel hem goed uit en kijk goed uit of er niets in terecht is gekomen wat krassen kan veroorzaken!

Auto wassen spons - Auto-Wassen.net

Kies een spons die lekker in de hand ligt en die niet te ruw is. Een microvezel spons zoals je hierboven ziet is mijn favoriet. Deze gaan lang mee, zijn goed tegen krassen en zorgen voor een goed wasresultaat. Investeer in een goede spons, dat is goedkoper dan een polijstbeurt als je veel lichte krasjes maakt met een minder goede spons.

Voorreiniger

“Een goede voorbereiding is het halve werk”

Bovenstaande uitspraak geldt enorm goed voor auto wassen. Ik wastte soms ruim 400(!) auto’s op een dag in de wasstraat (ja, allemaal met de hand!) en dit had nooit gekund zonder een goede voorreiniger.

Een voorreiniger spuit je op de lak van de auto nog voordat je iets anders hebt gedaan. De voorreiniger kan dan goed in het vuil trekken en het losweken. Zo zorg je ervoor dat je vliegjes en ander vuil er makkelijk afkrijgt.

Voorreiniger auto wassen - Auto-Wassen.nl - Alles over auto wassen, reinigen en poetsen

Als je een hele goede voorreiniger hebt kun je soms hebben dat de auto al bijna brandschoon is op het moment dat je het er met een hogedrukspuit af spuit! Hierna hoef je dus alleen nog even rustig met de spons de auto na te lopen en je bent al klaar.

Let er goed op dat je voorreiniger zuurvrij is, dit is overigens bij al je shampoos erg belangrijk. Zuur tast de lak aan en is ook erg slecht voor je als het op je handen komt.

Ga naar een goed autowas- en poetscentrum en vraag daar naar de beste voorreiniger die ze hebben. Zij zullen je een persoonlijk advies kunnen geven op basis van je auto en situatie.

SUPERTIP: Een goede voorreiniger kan soms best prijzig zijn maar let op; vaak kun je ze erg goed verdunnen met water. In dat geval kun je er dus heel lang mee doen en is het per wasbeurt dus helemaal niet zo extreem duur. Let dus goed op de mengverhouding.

Auto wassen met autoshampoo

Toen ik net begon als autowasser dacht ik dat het boenen (wat je echt niet zou moeten doen, lees mijn blog over krassen voorkomen) het meest belangrijk was. Dit heb ik gelukkig snel afgeleerd. Shampoo is enorm belangrijk als je een auto wast.

Autoshampoo - Autoschuim - Autowassschuim - Autowasshampoo - Auto-Wassen.nl - Alles over auto wassen.

Een tweede fout die ik altijd maakte was dat ik dacht dat schuim gelijk stond aan goed auto wassen. Dit schijnt helemaal niet waar te zijn! Een shampoo hoeft niet per se veel te schuimen om goed te werken, schuim is vooral voor de sier.

“Maar welke autowasshampoo moet ik nu dan kiezen?”

Of je nu aan straat de auto wast of in een wasbox, het is altijd goed om een biologische shampoo te gebruiken. Dit is beter voor het millieu en het schaadt de auto niet. Kies dus niet een te agressieve autowasshampoo. Die heb je bovendien helemaal niet nodig als je een goede spons en voorreiniger hebt gebruikt.

Velgenreiniger

De velgen van je auto moet je natuurlijk niet vergeten maar hoe maak je velgen schoon? Dit is best simpel, mits je een goede velgenreiniger koopt. Velgenreiniger spuit je op je velgen en dit weekt het vuil los.

Mijn favoriet is de velgenreiniger van CarTech, de betere autowascentrums verkopen deze of een vergelijkbare. Het voordeel van deze is dat het de velgen in een mum van tijd goed schoon maakt. Omdat er in deze velgenreiniger geen zuur zit tast het de velgen niet aan.

Mooie velgen - mooie velg - mooie wielen - Mercedes velgen - Mercedes Wielen - Auto-wassen.net - Alles over auto wassen.

SUPERTIP: Gebruik een velgenborstel (of een andere zachte borstel met lang handvat) om de binnenkant van de velgen schoon te maken.

Auto wassen met rubberen handschoenen

Rubberen handschoenen kunnen handig zijn om drie belangrijke redenen. De eerste is heel simpel, als het koud is buiten en je natte handen hebt kunnen je handen erg snel ‘bevriezen’. Wanneer je rubberen handschoenen aanhebt hou je het wat langer vol in de kou.

Rubberen handschoenen auto wassen - Auto-Wassen.net - Alles over auto wassen, reinigen en poetsen

SUPERTIP: Koop je rubberen handschoenen een maatje groter, dan kun je er in de winter dunne ‘normale’ handschoenen onder dragen, dan worden je handen nóg minder snel koud!

Een tweede erg belangrijke reden is veiligheid. Je handen kunnen tijdens het autowassen wondjes oplopen als je langs scherpe randjes komt zoals bij sommige nummerplaten. Ik heb het zelf helaas veel te vaak mee gemaakt dat ik mijn handen openhaalde aan auto’s omdat ik eigenwijs was en geen handschoenen droeg.

De derde reden is er eentje die niet voor iedereen geldt. Sommige mensen kunnen niet tegen elke autoshampoo waardoor je huiduitslag kan krijgen. Weet je bij voorbaat al dat je hier normaal gesproken last van hebt? Zoek dan een ph-neutrale autoshampoo, of draag rubberen handschoenen tijdens het wassen van de auto.

Emmer

Het meest simpele item op de lijst, een emmer. Hierbij kun je helemaal vrij zijn in je keuze. Wil je een standaard zwarte of grijze emmer of eentje met bloemetjes? Voor ieder wat wils. Het is wel handig om een emmer te nemen met een stevig handvat, zodat deze niet zomaar afbreekt als je hem gevuld hebt met water en optilt.

Je kunt ook twee emmers gebruiken. Dit heet de ‘2-emmer methode’. In dat geval zorg je ervoor dat je in de ene de spons afspoelt en in de andere een sopje hebt. Zo zorg je ervoor dat je ‘goede’ emmer schoner blijft.

met 2 emmers auto wassen - fouten tijdens auto wassen -Auto-Wassen.net

SUPERTIP: Kies een emmer met een lichte kleur, zo zie je sneller of het water erg vuil wordt. Zie je de bodem niet meer? Dan is het tijd om je water te verschonen!

Osmosewater / Nadroogdoek

Enorm belangrijk maar helaas vaak onderschat, het drogen van de auto. Wanneer je de auto hebt afgespoeld en hij nog nat is kan dit voor een vervelend probleem zorgen.

In kraanwater zit kalk, wanneer de auto opdroogt kan dit ervoor zorgen dat er kalkdruppeltjes op de lak of op de ramen blijven zitten. Dit is er enorm lastig af te krijgen en is bovendien erg lelijk!

Gelukkig zijn er manieren om kalkplekjes op de lak te voorkomen! De beste manier is om osmosewater te gebruiken. Osmosewater is gedemineraliseerd water, dit houdt simpelweg in dat er geen mineralen in zitten. Kalk zit er dus niet in.

Spoel de auto af met osmosewater zodat al het schuim en normaal water eraf is gespoeld. Dan kan de auto gerust drogen, er zullen dan geen kalkplekjes overblijven.

SUPERTIP: Osmosewater kun je vaak halen bij een speciaalzaak voor vissen. Vissen? Jazeker! Osmosewater wordt namelijk veel gebruikt in aquariums en vijvers.

Een andere manier is om een droogdoek te gebruiken. Dit kan ook in combinatie met osmosewater. Het voordeel van een droogdoek is dat de auto er ook daadwerkelijk droog van wordt.

Auto drogen nadrogen droogdoek - Auto-Wassen.net -Alles over auto wassen, reinigen en poetsen.

Pas wel op met een droogdoek, zorg ervoor dat er geen vuil in zit. Anders zou je krassen kunnen maken en dat zou natuurlijk er zonde zijn. Let hier dus erg goed op voordat je aan de slag gaat.

Een goede droogdoek hoeft niet duur te zijn, een microvezel doek kan goed gebruikt worden als droogdoek. Voor deurstijlen kun je een zeem gebruiken, die nemen veel vocht op en zijn makkelijker uit te spoelen als er nog wat vuil op zit.

Zorg ervoor dat je de auto goed volledig droogmaakt, dan voorkom je kalkplekjes. Wil je een waterafstotend effect op je auto? Lees dan mijn blog over nano bescherming op je auto!

Auto wassen

Nu weet je wat je nodig hebt om je auto te wassen. Nu hoef je het alleen nog maar te gaan doen. Bekijke snel het stappenplan auto wassen!